Обезщетяват 17 тракийци от областта
Обезщетяват 17 тракийци от областта / netinfo
На страниците на Държавен вестник - бр. 76 от 29 август 2008 год. Министерството на земеделието и храните е публикувало седем заповеди, с които определя дължимото обезщетение на българските граждани или техните наследници, чиито земеделски земи са послужили за погасяване на държавния дълг, съгласно Спогодбата между Народна република България и Кралство Гърция. Става въпрос за обезщетение на тракийските бежанци, оставили земеделски земи в Беломорска Тракия, които не са получили облигации срещу тях.
Посочени са количеството декари като дължимо обезщетение, което може да бъде както в компенсационни бонове така и в земя, при наличие на такава. За област Кърджали до тук са уважени заявленията на 17 души с обща площ 2 817 дка, като най голямата площ е 942 дка.
В заповедите са посочени общинските служби по земеделие и гори /бившите поземлени комисии/, които съгласно закона са задължени да извършат обезщетението.
Заповедите могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок по реда на Административно процесуалния кодекс. Заявителите, които са получили отказ и ли ще получат такъв от комисията при МЗХ се уведомяват персонално на посочения от тях адрес, а за тези които молбите им са одобрени заповедите се публикуват в Държавен вестник.