Нови изисквания за здравословно хранене в училищните бюфети и столове
Нови изисквания за здравословно хранене в училищните бюфети и столове / netinfo

От 15 септември влиза в сила Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците (ДВ.,бр.63/2009),  която  отменя действащата до момента Наредба № 26/2000 г. С  нея се въвеждат строги изисквания и правила за храненето в училищата и предлагането на храни и напитки в училищните столове и бюфети. Наредбата категорично забранява нездравословните храни.

           С писма за промените са уведомени кметовете на общините от областта. Те трябва да предприемат съответните мерки към всички, които имат отношение към организирането на  здравословното хранене в училище.

По покана на началника на регионалния инспекторат здравни експерти от РИОКОЗ ще запознаят с новата наредба днес и директорите на учебните заведения по време на годишното им съвещание преди началото на новата учебна година.

         Към момента, съгласно изискванията на Закона за храните, в област Кърджали са регистрирани 15 ученически бюфета, 16 ученически павилиона 29 ученически стола, които до 30 ноември 2009 г. ще бъдат проверени как изпълняват изискванията за здравословно хранене на учениците.

Съгласно Наредбата в ученическите столове, бюфети и автомати за закуски и напитки могат да се предлагат само бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води; натурални 100% плодови и зеленчукови сокове; плодови и плодово-зеленчукови нектари със съдържание на моно- и дизахариди до 20% от общата маса на продукта; мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2%; плодов и билков чай; топъл шоколад. Прясното, киселото мляко и млечните продукти, които се предлагат на учениците, трябва да са със съдържание на мазнини до 2%, а сирената и другите млечни продукти да са без добавени растителни мазнини. Според новите изисквания не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен тези с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, и растителни влакнини. Подслаждането трябва да е задължително с натурални подсладители и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15%. Айранът задължително трябва да се предлага без добавена сол.

Наредбата забранява предлагането на пържени картофени и зърнени изделия; екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар като торти и пасти със сметанов и/ или маслен крем, сиропирани сладкиши; сухи супи и сухи бульони.

В ученическите столове, бюфети и автомати за закуски и напитки могат да се предлагат сандвичи с млечен компонент и компонент от пресни зеленчуци; с нетлъсти меса и месни продукти, риби, яйца и компонент от пресни зеленчуци;  сандвичи със зеленчуци, които могат да са пресни, варени, печени, задушени, консервирани, тестени закуски, плодове, зеленчуци, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова, зърнена, зърнено-плодова основа и шоколад.

Според изискванията на Наредбата, храната в ученическите столове ще се предлага по предварително изготвени дневни и седмични менюта със задължително участие на медицински специалист. При приготвянето й задължително трябва да участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене.

Здравословното хранене в ученическите столове изисква менюто да включва: пълнозърнест хляб поне два пъти седмично; пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети, или закуски на зърнена основа поне един път седмично; пресни зеленчуци и/или плодове според сезона - ежедневно; мляко като компонент на закуска, подкрепителна закуска, включено в ястия, десерти, самостоятелно и с добавени нарязани пресни плодове, сушени плодове, прясно изцеден плодов сок; предлагане на прясно мляко като  напитка или включено в пюрета, супи и десерти; риба - поне веднъж седмично. Стриктно трябва да се спазват и изискванията за намалена употреба на готварска сол,  мазнини и рафинирана захар.

За извършване на проверките в отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" към РИОКОЗ - Кърджали е изготвен чек лист, в който ще се отразява спазват ли се задължителния асортимент минимум от храни и напитки и забраната  за предлагане на нездравословни храни.

При констатиране на нарушения ще бъдат налагани, предвидените в чл. 229 от Закона за здравето санкции, които са в размер от 200 до 2000 лв.