Кърджалийският отец Петър хвърли кръста в Арда от скутер
Кърджалийският отец Петър хвърли кръста в Арда от скутер / netinfo

От нискокубиков скутер тази година кърджалийският енорийски свещеник отец Петър хвърли кръста във водите на река Арда. Моторната лодка бе управлявана от кметът на Кърджали Хасан Азис, който има и свидетелство за управление на водни моторни машини. Над 50 млади момчета и мъже се хвърлиха да вадят християнския символ. До него пръв достигна студентът в Националната спортна академия Величко Боюклиев.

Преди това в храм „Свети Георги Победоносец" бе отслужена тържествена богоявленска света литургия, а малко след 10 часа литийното шествие бе поведено от волски впряг с 9-годишни волове към поречието на река Арда, за да достигне до мястото между пасарелката и новият мост над Водното огледало.

С тазгодишния ритуал се опитахме да изпълним със съдържание логото на община Кърджали, а именно „Почитай миналото, гради бъдещето", коментира по-късно пред журналисти кметът Хасан Азис, визирайки волския впряг и скутерите, порещи Арда по Водното огледало в чертите на град. Водното огледало може и трябва да се използва за спортни цели, каза още градоначалникът.

Всички участници в надпреварата за кръста получиха по 20 лева. За празника градоначалника поздрави всички кърджалийци и миряните дошли за ритуала по хвърлянето на кръста.

Въпреки дъжда и лошото време много жители на Кърджали  дойдоха край Арда за да се включат в празничният богоявленски ритуал. За поредна година във водите на реката свето кръщение приеха и две деца. Това са Божидара на 4 и Христо на 2,5 години.