Близо половината от над 70 площадки в община Кърджали са изпочупени от вандали.
Близо половината от над 70 площадки в община Кърджали са изпочупени от вандали. / Павел Тенчев
Община Кърджали търси помощ от полицията за опазване на детските площадки след като близо половината от всичките над 70 на територията на общината са поразени от вандали в тъмната част на денонощието. До края на седмицата кметът инж. Хасан Азис ще изпрати писмо до полицията, което да предшества работна среща за стиковане на общи действия срещу вандалите. 
„Призивът ми е да бъдем добри стопани на всичко онова, което ползват нашите деца. Ако не обединим усилията си – община, полиция и граждани, няма да успеем.  Да обграждаме детските площадки с високи огради или до всяка една да поставяме пазач нощно време също не е във визията на общината, за разрешаването на проблема”, коментира пред журналисти градоначалникът.
И още една мярка е замислила общината срещу вандализма. Още през следващата седмица общината ще предприеме кампания, условно наречена  „Община Кърджали срещу вандалите”, в специална платформа на общинския сайт, където гражданите ще могат да качват своите сигнали чрез текст и снимки, за вандалски прояви по парковите места на Кърджали, съобщи заместник кметът инж. Катя Митовска.
На въпрос колко струва на общината възстановяването на щетите от вандалските прояви по детските площадки и други паркови съоръжения, тя отговори, че от 2015 година досега общината е инвестирала в тази дейност близо 38 хиляди лева като за 2015-а те са били 5 хиляди, за 2016-а – 17 600 лева и за 2017 – около 17 хиляди лева за ремонт на детски площадки, кошчета за смет, счупени пейки.