Меморандум за сътрудничество за изграждане на индустриална зона в Кърджали бе подписан между областния управител Никола Чанев и „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД  в лицето на изпълнителния й директор Антоанета Барес.
Меморандум за сътрудничество за изграждане на индустриална зона в Кърджали бе подписан между областния управител Никола Чанев и „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД в лицето на изпълнителния й директор Антоанета Барес. / netinfo
Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при подписването на меморандума за сътрудничество за изграждане на индустриална зона в Кърджали
94297
Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при подписването на меморандума за сътрудничество за изграждане на индустриална зона в Кърджали
  • Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при подписването на меморандума за сътрудничество за изграждане на индустриална зона в Кърджали
До 2 години в Кърджали ще бъде изградена индустриална зона, за което днес в областната администрация в Кърджали бе подписан Меморандум за сътрудничество между Областна администрация в лицето на областния управител Никола Чанев и „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД  в лицето на изпълнителния й директор Антоанета Барес.
Специално за събитието в Кърджали пристигна заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, а в срещата участва и заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
По думите на Манолев подписването на меморандума и ускоряването на процеса на изграждане на индустриалната зона в Кърджали показва още веднъж ангажираността на Министерството на икономиката към този край, интерес вече проявен и от страна на чуждестранен инвеститор. „По рано днес имахме среща с една изключително сериозна чужда компания със 100 милиона евро годишен оборот, листвана на международни стокови борси, която освен всичко, огледа и терените, където ще бъде обособена зоната и където предстои изграждането на индустриалната зона”, каза Манолев. И допълни, че Кърджали е една много перспективна дестинация, която може да предложи на инвеститорите „магистрална връзка с летищата в София, Пловдив, със пристанище Бургас, както и ЖП-връзка по тези направления.
Според заместник-министъра на икономиката Кърджали може и трябва да се възползва от увеличаващия се инвеститорски интерес на турските инвестиции към България, за което говорят и цифрите - само за последната година турски компании са инвестирали у нас 22 милиона евро, а за последните 10 години – 835 милиона евро.
„Турските компании се интересуват от това да стъпят на огромния 500-милионен европейски пазар, а в същото време да бъдат близо до своята страна. Нещо, което вашия регион може да предложи, а това ще доведе до повече работни места, по-високи доходи и най-важното – ще бъде предпоставка повече млади хора да изберат да останат тук”, коментира заместник-министър Манолев.