С посредничеството на областният управител Никола Чанев, представители на бизнеса и на професионалните гимназии обсъдиха дуалното образование.
С посредничеството на областният управител Никола Чанев, представители на бизнеса и на професионалните гимназии обсъдиха дуалното образование. / netinfo
Част от бизнеса в Кърджали подаде ръка на професионалното образование, стана ясно след инициираната от областния управител Никола Чанев среща между директорите на ПГ „Васил Левски” и ПГЕЕ „Капитан Петко Войвода”, и ръководството на завод „Пневматика”. По време на среща е бил обсъден пилотен  механизъм за дългосрочно партньорство, полезно и за двете страни.
„Пневматика“ е сред водещите машиностроителни фирми в областта, а разширяването на производството й изиска наемане на допълнителна работна ръка. „Готови сме да предоставим база, специалисти и стипендии за обучение на ученици, които са мотивирани да работят при нас или най-малкото да придобият знания и умения в реална среда”, заяви финансовият мениджър на компанията Красимир Паскалев. Първата стъпка са т.нар. летни стажове на учениците, които са задължителни по учебен план. Ученици от специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ в ПГ „Васил Левски“ ще могат да се обучават с оборудване от ново поколение в цеховете на „Пневматика“.
 „Т.нар. дуално обучение навлиза широко в образованието, в Кърджали все още е новост. Убеден съм, че това е работеща формула в подкрепа на регионалната икономика. Крайно време е проблемът с недостига на кадри да се решава не хаотично, на парче, а в перспектива, с добро планиране и синхрон на търсенето и предлагането“, подчерта областният управител.