37 междуведомствени екипа ще следят децата в Кърджалийско да ходят редовно на училище

Началникът на РУО Кърджали Гроздан Колев
Началникът на РУО Кърджали Гроздан Колев / Павел Тенчев
37 междуведомствени екипа от представители на МОН, МТСП и МВР, за обхващане и задържане на деца и ученици в училищата, ще бъдат сформирани в област Кърджали, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Гроздан Колев. В момента тече сформирането на екипите на базата на предложения от съответните институции, а този процес ще трябва да завърши до 18 август, когато се очаква междуведомствените групи да заработят, уточни Колев.  
Според него ситуацията с необхванатите в образователната система деца в региона не е тревожно. "От няколко години процентът на необхванатите деца се движи в рамките на 4 на сто, като за учебната 2016/2017 година те са били 70 деца. Причините за отпадането им са отсъствия, слаб успех и социални, и семейни причини", коментира началникът на РУО-Кърджали Гроздан Колев.
По думите му 37 са и районите в област Кърджали, където ще работят междуведомствените екипи, а те са обособени на базата на информация и предложения, получени от 7-те общини в Кърджалийска област.