/ iStock/Getty Images
Жълт код за обилен валеж и силен вятър е обявен за девет области в страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик.

Привечер и през нощта срещу неделя, в старопланинската част на областите Видин, Враца и Монтана се очакват интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Има условия за градушки. Ще има локални значителни количества на валежа - между 30 и 50 л/кв. м.

iStock/Getty Images

Интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, с условия за градушки и локални значителни количества на валежите между 30 и 50 л/кв. м. се очакват и за областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград.

Привечер и през нощта срещу неделя, в Западните Родопи в област Пазарджик се очакват интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. И там ще има условия за градушки и локални значителни количества на валежа между 30 и 50 л/кв. м.

Над източните райони на страната ще бъде слънчево,
а над западните ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, Дневните температури ще бъдат между 29 и 34 градуса, за района на София около 27 градуса, по Черноморието 28, до 33-34 градуса в Североизточна България, 30-32 в Югозападна България, в Южна България 33-34 градуса.