Зелена светлина от РИОСВ и РЗИ за Медико-балнеоложки комплекс Св. Иван Рилски
Зелена светлина от РИОСВ и РЗИ за Медико-балнеоложки комплекс Св. Иван Рилски / Дарик- Кюстендил ,архив

Не е необходимо да се извършва екологична оценка на проекта за Медико-балнеологичен комплекс "Св. Иван Рилски", в частта му свързана с ниското тяло на бившия Партиен дом, реши РИОСВ-Перник. Община Кюстендил е подала проект за изменение на подробен устройствен план, от "За Общински съвет и парк" в "За Общински съвет, парк, култура и обществена дейност, административно и делово обслужване, и здравеопазване- медико- балнеоложки комплекс".

"Няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони", пише в решението на инспекцията.

Плановете на община Кюстендил е на това място да се изгради "Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация". Имотът е с площ 11 283 кв.м.

Със становище от 23 януари, Регионалната здравна инспекция казва, че проекта за промяна на устройствения план не представлява риск за човешкото здраве.

Реализирането на проекта ще доведе до положително въздействие по отношение на здравния статус на населението, се казва още в решенията на контролните органи.