Задържане под стража за 32-годишната Ася Костова, заради трафик на момичета
Задържане под стража за 32-годишната Ася Костова, заради трафик на момичета / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Говорителят на РП- Кюстендил Галина Димитрова за обвинението срещу Ася Костова
59473
Говорителят на РП- Кюстендил Галина Димитрова за обвинението срещу Ася Костова
  • Говорителят на РП- Кюстендил Галина Димитрова за обвинението срещу Ася Костова

Постоянна мярка "задържане под стража" постанови Районен съд-Кюстендил под председателството на съдия Николай Николов за 32-годишната Ася Костова. Тя е обвинена в трафик на хора.

Десет жени са изведени от България към Атина, Гърция, където са проституирали. Две от тях са непълнолетни. Момичетата са от Кюстендил, Сандански и Плевен.

Наблюдаващият прокурор Светлана Ризова поиска постоянна мярка "задържане под стража", а адвокатът на Костова, Любчо Върбички настоя пред съда за по-лека мярка. "Клиентката ми не е осъждана, има постоянен адрес в Кюстендил и по делото не са събрани достатъчно доказателства. Визира се период от 2010-2012 година, без конкретизирано на деянието", коментира Върбички.

Обвинението срещу Ася Костова е по член 159, ал. 1. "Лице, което набира, транспортира, укрива или приема отделни лица или групи от хора, с цел да бъдат използвани за развратни действия или принудителен труд. Наказанието, което предвижда закона е лишаване от свобода от 3-10 години и глоба от 10 000-20 000 лв. Налице е едно тежко умишлено престъпление. Има данни, че Костова е осъждана в Атина", коментира говорителят на Районна прокуратура Галина Димитрова.

Името на Ася Костова излиза от показания на свидетели по разследването за сводничество срещу Михаил Йерусалимов. В един от случаите, той е транспортирал до София едно от момичетата, което с автобус е продължило до Атина. Други са пътували директно за Гърция.

По информация на Дарик, момичетата са проституирали доброволно на един от площадите в Атина, като са давали половината от спечелените пари на Ася Костова и нейния албански съпруг Ариан Бици. Според показания, някои от момичетата са имали по повече от 10 клиенти на вечер.

Заради участието на чуждестранен гражданин, производството може да бъде прехвърлено към Софийска градска прокуратура.