съд темида
съд темида / Дарик, архив
Мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 41- годишния Георги П., определи Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Ваня Богоева. Тя бе взета по искане на Окръжна прокуратура - Кюстендил, на база Европейска заповед за арест на лицето. Съдът постанови изтърпяване на мярката в затвора в Бобов дол, при режим на обвиняем с мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Определението подлежи на обжалване или протест пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок, считано от днес.
Българският гражданин Георги П. се е явил доброволно в РУ Кюстендил на 19.12.2019 г., след като е разбрал, че от Р. Германия е обявен за международно издирване, във връзка с Европейска заповед за арест, с цел екстрадиция. Същата е издадена от съдия към Районен съд – Мюнхен и касае издирването на лицето във връзка с провеждано срещу него наказателно производство за едно общо престъпление – опит за непредумишлено убийство, опасна телесна повреда, осъществени в Мюнхен, като максималният срок на наказанието, което може да бъде наложено за деянието е „лишаване от свобода“ за срок от 15 години.
Това деяние съставлява престъпление  и по законодателството на Р. България  и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“, се казва в мотивите на съда. Окръжен съд – Кюстендил счита, че е налице и втората предпоставка за взимане на мярката- „съществува реална опасност от укриване“, независимо от заявеното в съдебно заседание желание за незабавно предаване в Германия.
Съдът приема, че единствено мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да гарантира участието на исканото за задържане лице в същинското производство по Европейска заповед за арест, което е задължително,информират от Окръжен съд Кюстендил.