Ветеринарни лекари и инспектори по храните ни пазят от Африканска чума по свинете
Ветеринарни лекари и инспектори по храните ни пазят от Африканска чума по свинете / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Заповед за извършване на засилени проверки от инспекторите, от отделите "Здравеопазване на животните", "Контрол на храните" и "Граничен контрол", издаде директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов. Тя е във връзка с констатирани огнища на заболяването "Африканска чума по свинете /АЧС/", при диви свине в Литва и предприемане на временни мерки за предпазване на страната от възникване на заболяването.
Официалните ветеринарни лекари ще проведат срещи с кметовете на населени места, за да разяснят мерките, които са задължителни за прилагане от страна на собствениците на животни за недопускане заразни болести по домашни и диви свине. Ще се проверява за свободно- пасищно отглеждане на свине, което е забранено.Проверки ще се направят и на всички сметища, по отношение на тяхното ограждане и недопускане на достъпа на животни и хора.
Инспекторите от отдел "Контрол на храните" ще следят за обезвреждането на кухненските и хранителни отпадъци, и опаковки от хотели, ресторанти и др. В обектите за търговия и производство на храни ще се следи за наличието на суровини и храни, с произход от инфекциозната зона в Литва.
Ветеринарните лекари от "Граничен контрол" ще следят за вноса на продукти от животински произход с нетърговска цел, за лична консумация, носещи епизоотичен риск.