Има инвеститор, готов да вземе Чифте баня на концесия
Има инвеститор, готов да вземе Чифте баня на концесия / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив
Върховният административен съд отмени решението на Административен съд-Кюстендил за “Чифте баня” и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда, “който да изясни статута на имота, а оттам и приложимите към него правила относно разпореждането с правото на собственост върху него”. С решението си Административен съд – Кюстендил отмени като незаконосъобразно Решение №959, по протокол №36, от заседание от 03.02.2015год. на Общински съвет – Кюстендил.  С посоченото решение Общинският съвет дава съгласие за обявяване на публичен търг с явно наддаване за продажба по реда на ЗПСК и Наредбата за търговете и конкурсите, заедно на два недвижими имота – частна общинска собственост – двуетажна масивна сграда “Чифте баня” и двуетажна масивна сграда  – Бръснаро-фризьорски салон.
Административното дело бе образувано по жалба на ПП „АТАКА“ – общински сбор – Кюстендил и “Сдружение на пострадалите имуществено от недобросъвестността на Община Кюстендил” / СПИНОК /.
 
Ето и част от мотивите на ВАС:
“……на основание чл. 50 ал. 3 ЗКН, в специалния списък на архитектурните резервати под № 17 е включен "Античен и средновековен [населено място]-В., [община], област К.", а от писмото, изпратено от НИНКН не става категорично ясно, дали макар и физически попадайки в чертите на архитектурния резерват, сградата "Чифте баня" с идентификтор 41112.503.702.1 е включена в него, в качеството му на групова културна ценност, или представлява напълно самостоятелна, единична културна ценност по смисъла на чл. 48, т. 1 ЗКН, като при необходимост в тази връзка да назначи съответна експертиза, съдът е постановил решението си без да изясни напълно фактическата обстановка по делото, извършвайки необоснована и непълна преценка на доказателствата и действащата правна уредба. Констатациите на съда по отношение на културния статут на обекта "Чифте баня" биха позволили да се направят верни правни изводи, както относно правото на собственост - дали то е публична държавна собственост, (доколкото чл. 18 КРБ, посочва като изключителна държавна собственост, освен подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, водите, горите, парковете с национално значение и природните, и археологическите резервати, определени със закон) независимо от издадените актове за общинска собственост, или е възможно да е частна общинска собственост. Следва да се приобщи като доказателство по делото и цитирания в решението Списък на паметниците на културата, по който е прието, че "Чифте баня" фигурира под № 30, като недвижим архитектурно-строителен паметник на културата с категория "местно значение" на територията на [община], с цел осигуряване на възможност да се извърши съпоставка на данните от него, с тези по обнародвания списък-приложение към чл. 50, ал. 3 ЗКН, а оттам и да се направят съответните правни изводи относно режима на собствеността върху този имот”.
 
 
 
Дарик- Кюстендил