Кюстендил е домакин на "Празник на черешата" от днес до 27 юни.

Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в село Ябълково.

Празник на черешата
Vladislav Chanev/ Отдел Култура и духовно развитие


Началото на празника ще бъде поставено с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители. Празникът се провежда и с богата културна програма, началото на която ще бъде дадено с постановката на театър "София" - "Апетит за череши". Представлението е на 25 юни, от 19.00 часа, в читалище "Братство".

Още в първия ден на празника занаятчии традиционно подреждат свои изделия на централния площад "Велбъжд". Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии. От 20.00 часа на централния площад ще започне художествен пърформанс и концерт на певицата Дара и цигуларя Свет Радославов.

Празник на черешата 2019


Официално "Празникът на черешата 2021" ще бъде открит на 26 юни, от 11.00 часа, докато се провежда художественото изложение на череши и черешови произведения. Представени ще бъдат и перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие, ще се състоят и традиционните конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. В обявяването на резултатите от конкурса ще се включи народната певица Олга Борисова. От 21.00 часа ще има празничен концерт с участието на певеца Рафи.

В последния ден от изложението - 27 юни, неделя, ще се състоят кулинарната надпревара "Череши в кухнята" и кулинарни демонстрации с водещ Драгомир Драганов, както и състезателни игри с череши. "Демострациите са за здравословна рецепта с череши, за иновативна кухня с череши, съвършен вкус с череши и атрактивно ястие. Тази година ще бъде представена баница с череши ".

Празник на черешата 2019


Традиционните игри с череши ще започнат от 12.00 часа. Те са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши. Игрите включват съревнования за клякане с 6-килограмова касетка с череши, изваждане на костилки от черешите и надяждане с череши.

"Празникът на черешата" в Кюстендил е наследник на дългогодишния "Празник на плодородието", който датира от 60-те години на ХХ век. Преди това през 1896 г. от Кюстендил започва да се провежда изложението на плодовете на овощния труд за страната, когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство.
 
 
БТА