В Дупница вече се наблюдава увеличение на цените на автомобилите втора ръка
В Дупница вече се наблюдава увеличение на цените на автомобилите втора ръка / netinfo

Автотърговците в Дупница очакват активизиране на пазара на автомобили до месец, когато в Македония ще бъдат намалени ограниченията, такси и акцизи. Тази прогноза направи Георги Ранчев - член на Управителния съвет на сдружение „Дупница ауто".

Дупница продължава да е водеща в бизнеса с автомобили, макар и не както преди години. И въпреки, че кризата не е отминала в последните месеци се наблюдава тенденция на увеличаване цените на автомобилите в Дупница. Според Ранчев причината е, че държавите, откъдето внасят колите вече излизат от кризата.

От друга страна налаганите ограничения за внос на стари автомобили също оказва влияние - коментира Георги Ранчев. Тенденцията е да се внасят нови коли. При всички положения кризата дава отражения както във всички сектори. Ако допреди това някои от търговците са продавали по 70-80 автомобила месечно, сега бройката е паднала на 20. Ранчев коментира още, че очаква да се отвори пазара за Македония, там цените са двойни в сравнение с нашите.

Няма фалирали автокъщи, но 10% от търговците са се отказали и това личи по празните терени.

"Този бизнес трябва да се оттърси от нелоялната конкуренция - хора които не плащат ДДС на автомобилите", коментира Ранчев. "Това е стар проблем, който все още не е разрешен. Поне 30% от автотърговците работят незаконно. Нужен е повече контрол от страна на властите", категоричен е той.