Ученици се запознаха с работата на ТСБ- Кюстендил
Ученици се запознаха с работата на ТСБ- Кюстендил / ТСБ- Кюстендил

Националният статистически институт и териториалните статистически бюра честваха Световния ден на статистиката за втори път с различни инициативи.
Тази година мотото е „По-добри данни, по-добър живот".В отдел „Статистически изследвания - Кюстендил" към Териториално статистическо бюро - Югозапад се състояха две срещи с ученици от 11 и 12 клас от ПМГ "Проф. Емануил Иванов" и ПГИМ „Йордан Захариев", гр. Кюстендил, ръководени от техни преподаватели.

Ученици се запознаха с работата на ТСБ- Кюстендил
netinfo

Учениците се запознаха с това какво е статистика и защо ни е нужна, и с какво по-добрите данни правят живота по-добър. Направиха се презентации на официалната страница на НСИ и богатството от информация, която е публикувана, както и начина на достъп от различните потребители. Представи се приложението на новите информационни и комуникационни технологии в събирането и обработката на статистическа информация за статистическите изследвания. Накратко се направи преглед на развитието на НСИ като институция, която произвежда и разпространява висококачествена официална статистическа информация в областта на икономиката, социалната сфера, демографията и околната среда.
Гости на събитието бяха колеги от отдел „Статистически изследвания -Благоевград", с които заедно отбелязахме празника. Дискутирахме общи проблеми в работата ни и необходимостта от популяризиране на дейността на българската статистика. В тази насока разчитаме на приноса на медиите.

Ученици се запознаха с работата на ТСБ- Кюстендил
netinfo