Турнир по силов трибой за любители Аполония 2014
Турнир по силов трибой за любители Аполония 2014 / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив

Ежегодният турнир по силов трибой за любители "Аполония 2014" ще се проведе на 3- ти май в Кюстендил, на стадион "Осогово". Начало- 10 часа. Предвиждат се по две категории за младежи до 18 г. (с лична карта)- до 75 кг и над 75 кг, и за мъже- до 90 и над 90 кг. Може да има промяна в тегловите категории, според броя на участниците. Записване за участие до 09.30 ч. в деня на състезанието, съобщи за Дарик организаторът Антон Пенков.
Дисциплините са- клек, вдигане от лег и мъртва тяга.
Ето и правилата, предоставени любезно от организаторите на "Джони Спорт - Храм на силата":

1. Клек - Най важното е клекът да бъде до долу , т.е. най-горната част на бедрото да слезе под нивото на колянната става . Няма да се търсят супердълбоки клекове в стил "задника до пода" , достатъчно е само най-горната част на бедрото да слезе под нивото на колянната става , било то и с милиметър . Друго важно условие е щангата да се вдигне до горе - до разгънати колене и да се задържи за момент , докато главният съдия каже да се прибере със сигнал "Рек" . Ако щангата залитне напред по пътя нагоре преди да е фиксирана , дори да е била близо до разгънато положение опитът ще се счита за невалиден . Няма да се позволява да се използват наколенки от какъвто и да било тип или бинтове за коленете . Единствената позволена подпомагаща екипировка е : накитници за ръцете или бинтове за китките, колан за кръста .

2. Вдигане от лег - Основното тук е щангата да опре гърдите и после да се вдигне до напълно разгънати ръце . Ако имате проблеми с лактите и не можете да ги разгъвате напълно сигнализирайте съдиите преди опита и им покажете , че не можете да разгъвате лактите си . Няма проблеми да се отлепя тазът по време на вдигането, но е задължително някаква част от него или краката да е в контакт с лежанката при започването на пускането на щангата към гърдите. Щангата трябва да се вдигне на изпънати ръце и съдията да даде сигнал "рек" , за да бъде прибрана , не трябва да се бърза да се прибере , за да може съдиите да преценят , че щангата е овладяна и вдигната докрай .
3. По време на мъртвата тяга основното е да се разгъне напълно тялото и раменете да отидат зад нивото на щангата при напълно изпънати крака - тогава щангата ще се счита за вдигната . Няма проблеми щангата да се подпира на коленете и да се придърпва , просто трябва да стигне до горе и тялото да се изпъне . След сигнал на съдията щанга трябва да се пусне на земята с демонстриране на контрол, т.е. леко да се придружи, а не да се хвърля отгоре. Ако щангата се хвърли отгоре, опитът ще бъде счетен за несполучлив, дори и да е имало съдийски сигнал. Забранено е ползването на фитили . Не се позволява краката да се мажат с кремове , мазила и всякакви приплъзващи субстанции за мазане, освен талк на прах или бебешка пудра, които са разрешени. Разрешената екипировка е: бинтове за китките или накитници , колан за кръста .