ТД Осогово
ТД Осогово / netinfo
Дългогодишното приятелство между любителите на природата отново събра туристите от Кюстендил, Крива Паланка и Скопие на планината Водно.

Тя е е един огромен планински парк, прозорец към природната красота, водопади и планински потоци. И днес тя пази в обятията си някои запазени църкви: „Св. Спас“, „Св. Мина”, „Св. Никола”, „Св. Панталеймон” и обаятелния манастир: „Св Трифон”.

ТД Осогово
netinfo


Основната атракция за туристите и поклонниците на християнската вяра е изграденият Милениумски кръст.Той е разположен на най-високия връх – Кръстовар, висок цели 1066 м. Височината на кръста е 66 м, а през 2008 година на кръста е монтиран асансьор.

ТД Осогово
netinfo



"След кратка почивка сред красивата панорама, водени от домакините от Скопие се отправихме към красивия каньон Матка, разказаха туристите.

Малко преди да се влее във Вардар, една от най-дългите и значими реки в Република Македония - Треска, прави невероятно красив пролом, който завършва с изкуствено езеро (7 км), язовирна стена, ВЕЦ, манастир, планинарски дом и всички носят името Матка (идва от средновековен град със същото име).

В съседство има няколко манастира от XIV век - "Св. Андрей", "Св. Богородица", "Св. Никола Шишевски", останки от "Св. Неделя", както и няколко по-нови като "Св. Йоан Златоуст", "Св. Петка", "Св. Троица", "Св. Спас" и др. Има и 3 проучени пещери - Врело, Крщална и Убава. Целият район е карстов. На реката, под браната и ВЕЦ-а е създадено трасе за състезания по спускане и слалом с каяци в бързи води. 
Една част от туристите избра да разгледа невероятната еко пътека, виеща се по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, предлагаща достатъчно емоции, за любителите на нестандартни усещания.

ТД Осогово
netinfo


При манастира "Св. Никола Шишевски", закътан сред непристъпни скали, домакините от планинарски клуб „Центромпром“от град Скопие ни почерпиха с планински чай и локум. Добре запазените стенописи показват житийни сцени на св. Николай Мирликийски Чудотворец. 

„Всички бяхме очаровани от гостоприемството и сърдечното посрещане. С пожелание за следващи срещи и съвместни прояви ние се разделихме заредени и очаровани от красотата на това невероятно място“, споделиха туристите от ТД ”Осогово” Кюстендил.