Туристи се радваха на водопада при село Полска Скакавица
Туристи се радваха на водопада при село Полска Скакавица / ТД Осогово

40 туристи от ТД „Осогово" посетиха водопадът при село Полска Скакавица. След преход от 3 часа те си починаха в уютната къща за гости, където Емил-домакина на къщата ги нагости с вкусен боб. На новопостъпилите членове на дружеството бяха раздадени членски карти. Един от тях е и самият водач-Венци, който се отказа от членството си в софийското дружество и се записа да членува в ТД „Осогово". След кратък отдих те се отправиха да разгледат самия водопад.

Водопадът е образуван от съвсем спокойна и малка рекичка, минаваща през село Полска Скакавица. Водите достигат до една скала на около 50 метра височина и свободно падат надолу, образувайки изключително красив водопад. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където милиони капчици се разбиват в скалите и светят с различна светлина погалени от слънцето. Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове. В скалите има множество дупки и обрасла растителност.

Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. Гледката там е уникална - снопове вода, бели пелени се спускат от ръба на скалата. Водни струи те пръскат и освежават, а зеленият губер те успокоява и омайва.

Странно, че името е Полска Скакавица, когато селото живее на ръба на пропастта. Освен с природните си красоти, селото е известно с борческия си дух. То никога не се е примирявало с робския живот. Водело е упорита борба против византийското и турското робство. По време на първото българско царство в Скакавишкия пролом са построени пет крепости. От тях по време на царуването на Самуил, пернишкият деспот Кракра упорито отбранявал пролома, град Перник и София. Византийският император Василий II на два пъти опитал да превземе крепостите - 991г. и 1004 г, но бил разбит. По време на турското робство от Полска Скакавица излезли трима хайдути и петима опълченци. Три пъти селото било горено от турците, но никога не било покорено, запазило свободолюбивия си дух и българската вяра. Скакавишкият пролом на река Струма, протегнал снага от първи до девети тунели на жп линията, е най-красивият кът на Балканския полуостров. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота.

Следващият поход на туристите ще бъде в неделя 10 февруари до Граничкия манастир.

Тръгване 10,00 часа от пазара на гр. Кюстендил (до чешмичката).