Топлото време подлъга, но не съвсем овощните дървета. Дано застуди за по- дълго време
Топлото време подлъга, но не съвсем овощните дървета. Дано застуди за по- дълго време / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Няма опасност за овощните дръвчета в кюстендилско, след периода с рекордно високи за януари температури и предвид предстоящото застудяване и сняг, каза за Дарик директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. д- р Димитър Домозетов.

"Овощните дървета са в дълбок покой, с изключение на кайсията, някои сортове джанки и сливо- кайсията, които дават отклонения. Другите, основи видове- ябълка, череша, круша, слива- засега не. Тревогата не може да отпадне, защото ако топлото време продължи може да започне развитие, а всяко развитие ще доведе до намаляване на закаляването на дърветата и измръзване. Захлаждането, което се очаква- събота и неделя, дано продължи по- дълго и въпроса ще е решен", коментира проф. Домозетов.

Относно сигналите на читатели на Дарик Нюз, че има села, в които черешовите насаждения са започнали развитие, директорът на ИЗ- Кюстендил, каза- "При черешите, тук там нещо е трепнало, но на фона на общата картина не е тревожно. Земеделските стопани за съжаление няма какво да направят сега. Ако имаме застудяване в края на март, април ще е по- голям проблем".