ТЕЦ- Бобов дол е изваден от регулирания пазар на електроенергия и продава само на свободния пазар
ТЕЦ- Бобов дол е изваден от регулирания пазар на електроенергия и продава само на свободния пазар / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

ТЕЦ Бобов дол работи и произвежда електричество, което реализира само на свободния пазар, тъй като в новия регулаторен период, който стартира на 1 юли 2014 г. , ТЕЦ-ът бе изваден от регулирания пазар, на който регулатор е ДКЕВР.
"Изнесената справка за плащанията на НЕК от вицепремиерът Екатерина Захариева, показва реално дъжимата сума. НЕК се опита да спре работата на ТЕЦ Бобов дол, като го извади от регулирания пазар, независимо, че произведената от него електроенергия е в пъти по-евтина от тази, която произвеждат ТЕЦ Марица Изток 1, ТЕЦ Марица Изток 2 и зелената енергия. Въпреки всички спънки от страна на регулатора и ЕСО, централата наваксва и реализира произведеното", се казва в становище на изпълнителният директор Петър Петров.
От ТЕЦ Бобов дол алармират, че Енергийния системен оператор се опитва да ограничи обема му на работа. С налагане на това ограничение, централата ще бъде изправена пред невъзможността да изпълни поетите ангажименти по сключените дългосрочни договори с търговците на електроенергия на свободния пазар.
ТЕЦ Бобов дол не работи с Националната електрическа компания вече втори месец, но дължимите суми не са изплатени. Процентното съотношение на извършените плащания към 31.07.2014 г. е нереално, тъй като централата не работи с НЕК вече два месеца, коментира Петров.