Създадоха група Да спасим зоопарка в Кюстендил
Създадоха група Да спасим зоопарка в Кюстендил / Дарик Кюстендил, архив

"Да спасим зоопарка в Кюстендил" е името на група във Фейсбук, която търси подкрепа в социалната мрежа. Създадена е от 15 души. Подкрепящите групата се събират в 14 часа, пред паметника на Йордан Митрев, в близост до зоологическата градина.

Присъствието си са потвърдили 1 339 души, 357 обмислят поканата, 454 души са отговорили, че няма да присъстват, а над 3 500 не са отговорили.

Затварям Зоологическата градина в Кюстендил, пише в заповед на министъра на околната среда и водите, огласена от областният управител Любомир Анчев, съгласно Закона за биологичното разнообразие и Наредба №1 от 2006 година.

"Не са изпълнени изисквания по Наредба №6, за площта на вътрешното и външно пространство на всяка клетка. Не е осигурена ветеринарна амбулатория, кабинет на място, няма и договор с външна ветеринарна лечебница", заяви областният управител Любомир Анчев, четейки пред журналисти доклада на специализираната комисия. В срок от 9 месеца, от издаването на заповедта, всички животни трябва да се преместят в други зоологически градини.

"Защо тази информация излиза от областната управа, може би мечките те ще ги приберат при тях. Някаква фалшива загриженост и защо след 9 месеца, да ги вземат още сега, а не да ги храним цяло лято. Или като минат 9 месеца, след изборите ще издават лицензи. Пълно безумие", каза за Дарик кметът Петър Паунов. И попита риторично- "някой да е виждал по хубав зоопарк".

Зоопаркът не е затворен, като се планират необходимите ремонти, за да получи той отново лиценз. "И за Великден децата ще си боядисват яйца, хората ще се разхождат", коментира още Петър Паунов.