/ Влади Владимиров
21 паралелки с прием след 7 клас ще предложат училищата в Община Кюстендил за новата учебна 2019/ 2020 година. Това сочат предварителните заявки, обсъдени на среща в общината, с участието на РУО-Кюстендил ,областния управител Виктор Янев, бизнеса и училищните директори.

Гласуват маломерни паралелки в 5 кюстендилски училища

477 деца завършват 7 клас на територията на общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, което с 12 повече спрямо миналата година. “Основната идея е броят на паралелките да отговаря на броя на завършващите ученици.

Искаме да дадем шанс на учениците да се запишат в желаните от тях специалности, каквато е позицията и на областния управител. Коментирахме и нуждата от по- добра реклама на някои от специалностите в Професионалните гимназии сред учениците и техните родители”, каза за Дарик заместник- кметът Светослав Василев.

Министерството на образованието и науката разрешава съществуването на “защитени паралелки”, с минимум 9 ученика и “паралелки с недостиг”, с минимум 12 ученика. От този шанс ще се възползват всички професионални гимназии в община Кюстендил, с изключение на ПГ по икономика и мениджмънт.

Запазва се броят на паралелките в ПМГ- 4, ПГИМ- 4 и Езикова гимназия- 3.
Дарик- Кюстендил