/ iStock/Getty Images
Прокуратурата проверява казуса с разполагането на строителна техника при Седемте рилски езера
След като премиерът Бойко Борисов призова незабавно да спрат багерите в Национален парк „Рила“, час по-късно дойде и заповедта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Ресорният министър Емил Димитров разпореди на Оперативна програма "Околна среда" спиране на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

На ръководството на Национален парк "Рила" e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Рила багери
БГНЕС

Снимка на багер до Седемте рилски езера във Facebook разбуни духовете на природозащитниците. 

От парка обясниха, че няма да се строи нищо, багерът бил нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Багер край Седемте рилски езера предизвика вълна от възмущение (ВИДЕО)
 

Междувременно Окръжната прокуратура в Кюстендил се е самосезирала след многото публикации в медии относно наличие на строителна техника на територията на Седемте рилски езера. В редица от тях са споделени снимки на багер в близост до езерото Бъбрек и са изразени опасения от извършване на изкопни работи.

В рамките на надзора за законност, прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление - Дупница при Областна дирекция на МВР.

Рила багери
БГНЕС

Рила багери
БГНЕС

Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.

Проверката следва да приключи в най-кратък срок, след което материалите ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура – Кюстендил.

Рила багери
БГНЕС

Рила багери
БГНЕС