Самораново и Ресилово на бунт срещу водохващане на река Отовица
Самораново и Ресилово на бунт срещу водохващане на река Отовица / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Жителите на с. Самораново започват подписка срещу намерението на община Дупница и ВиК- Дупница за изграждане на водохващане на р. Отовица. За изразяване на становище, намерението е изпратено от РИОСВ- Перник до жителите на Самораново. Според кметът на селото Борислав Костадинов, става дума за същото инвестиционно намерение от преди няколко години, за изграждане на водохващане от м. Марков камък. Тогава с подписка жители на Самораново и Ресилово изразиха категоричното си мнение, а тогавашния кмет Атанас Янев оттегли инвестиционното намерение. Борислав Костадинов е на мнение, че това инвестиционно намерение ще затрудни още повече питейно-битовите нужди на населението.
„Не са разрешени нито питейните, нито напоителните проблеми на местното население, а жителите на Самораново плащат най-скъпата вода, освен това водата е с много ниско качество, няма налягане, водопроводната мрежа е стара и етернита дава дефекти, като почти през ден има аварии", обясни Костадинов. Той коментира, че се надява и сегашното ръководство на общината да вземе предвид несъгласието на местното население.
Освен в Самораново, подписка стартира и в съседното с. Ресилово, съобщи кметът Силвия Гладникова. Становището на хората ще бъде изпратено до РИОСВ- Перник.