Дупница
Дупница
РИОСВ Перник не успя да наложи принудителна административна мярка на собственика на „Феникс-Ресурс“, Кольо Илиев, с която да бъде ограничен приема на отпадъци от дружеството и да запечатат всички съоръжения, с които те се третират. Илиев е потърсен на място в офиса му с полиция, но не е открит заяви Соня Йорданова, експерт от РИОСВ Перник. Не са открити упълномощено от него лице, нито служител, който да приеме документа.

"От тук нататък ще бъдат предприети всички законови мерки", коментира Йорданова, но не можа да обясни какви ще са, с мотива, че това е юридически въпрос, а тя е експерт по отпадъците.

„Целта е дружеството да спре да получава отпадъци и да ги третира, докато не почисти всички замърсени терени извън разрешените“ каза Соня Йорданова и обясни, че разрешената площадка, която има право да ползва е тази зад оградата на имота, в който се намира и административната сграда, всичко пред нея е незаконно. Тъй като терените не са почистени, въпреки предписанията от лятото на миналата година, е наложен акт за неизпълнение на принудителната административна мярка, заради, което експертите от РИОСВ дойдоха, за да наложат втора принудителна мярка.

Дали има нови отпадъци и дали са извозвани такива до площадките на дружеството, от РИОСВ не можаха да кажат, като обясниха, че не са допуснати до документите. Струпаните под моста на АМ „Струма“ отпадъци са там от години, чия е вината да бъде допуснато това, отговорността си прехвърлят РИОСВ Перник, община Дупница и АПИ. Темата беше отворена едва след като през лятото на миналата година голям пожар във „Феникс-Ресурс“ нанесен щети за милиони левове.

Дупница