РИК мести Общинския съвет в хотел Кюстендил
РИК мести Общинския съвет в хотел Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

Септемврийското и октомврийското заседания на Общински съвет- Кюстендил ще се проведат в парк хотел "Кюстендил". Причината, заседателната зала на община Кюстендил е предоставена за нуждите на РИК, за изборите за президент и вицепрезидент, и Националния референдум.
"Ще има известно неудобство, защото няма да можем да ползваме електронната система за гласуване, а ще се гласува с вдигане на ръка и ще се брои. Заседанието ще се записва, но няма да може да бъде излъчвано Онлайн", коментира председателят на ОС Михаела Крумова. Тя обаче поясни, че РИК е в сградата на община Кюстендил, за улеснение на хората от СИК, които ще работят в изборния ден.
"В сградата на общината има повече въздух, тя е с по- висок таван, отколкото сградата на Областна администрация, където хората се задушаваха по вътрешното стълбище, което води към залата на втория етаж. Новост в закона предвижда, чувалите с бюлетините да бъдат първо носени в РИК, а след това и в съответната община. Така ще бъдат улеснени представителите на СИК от община Кюстендил, които ще свършат работа си в една сграда. Най- неприятно ще е за хората от община Дупница, които първо ще трябва да дойдат в РИК, а след това да се върнат с чувалите с изборните книжа в общината. Досега бюлетините се предаваха в Областната управа", коментира, в отговор на въпрос на Дарик Михаела Крумова.