Михаела Крумова
Михаела Крумова / netinfo
Работна комисия, съставена от общински съветници и представители на общинска администрация- Кюстендил, която да реши по какъв начин ще бъдат увеличени част от данъците и местните такси, ще се събере на заседание в понеделник- 3 декември.

„Необходимо е Общинската наредба да се промени спрямо нововъведените изменения в Закона за местните данъци и такси. Предвидено е ново разпределение, например при Данък МПС, той вече се разделя на 5 групи. Ще има определени коефициенти, съобразно които трябва да се определи данъка на територията на община Кюстендил. Тези коефициенти зависят от мощността на автомобила, от това коя година е произведен, колко киловата е, дали имат Евро 4,5 или 6”, заяви председателят на Общински съвет- Кюстендил Михаела Крумова.

Предвижда се изменение и на Данъка за недвижимите имоти, тъй като Кюстендил е обявен за курорт с решение на Министерски съвет.
„Ще има увеличение на данъка за хора с повече от едно жилище”, обясни Крумова.

Комисията трябва да направи предложение за изменение на част от данъците, като те ще бъдат качени на сайта на общината за Обществено обсъждане, след което ще бъдат гласувани от Общински съвет- Кюстендил.

„Ще се постараем да запазим тежестта на данъка, такава каквато е в момента. Неминуемо ще има увеличение предвид разпоредбите на закона, но ще се постараем да бъде минимално, за да не ощетим гражданите”, допълни председателят на ОбС.
 
Дарик- Кюстендил