/ Дарик-Кюстендил
Първи сигнал за долетял щъркел в кюстендилско получихме в редакцията на Дарик. Той е от село Пиперков чифлик. Щъркелът засега е самотен в гнездото си на електрическия стълб в началото на населеното място, при влизане за пътуващите от Кюстендил в посока Дупница.

Читатели ни информираха, че първите щъркели са вече и в Кочериново.

Първи щъркел в Пиперков чифлик
Дарик- Кюстендил

Ако видим щъркел означава, че пролетта вече е дошла. Тогава сваляме мартениците си и ги връзваме на цъфнало дръвче.
 
Според легендите, някога щъркелът бил човек. Много набожен човек бил и голям поклонник, всяка година ходел на Божи гроб да се поклони. Господ обаче решил да го изпита и да провери дали е наистина толкова голяма вярата му. Явил се пред него и му заръчал да изкачи една висока планина с голям сандък, завързан на гърба му, но му забранил да отваря капака и да поглежда какво има в сандъка.

Тръгнал да се изкачва човекът, а по едно време спрял да си почине и любопитството му надделяло и отворил сандъка. Отвътре наизлезли змии, гущери, жаби и се разпръснали по широкия свят. Разгневил се Господ, превърнал човека на щъркел и му казал, че ще си стане пак човек, едва когато събере обратно в сандъка всичките избягали твари.

Оттогава щъркелът цяло лято ходи по реките и блатата, за да лови жаби, змии и гущери, а на есен все така заминава на хаджилък, да се поклони на Божия гроб и да измоли прошка за греха си.

щъркели
Снимки: Димо Стоянов

Дарик- Кюстендил