Присъди за ромска любов с малолетна девойка. Брак спасява мъжете
Присъди за ромска любов с малолетна девойка. Брак спасява мъжете / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Условни присъди за пълнолетни мъже, които живеят на съпружески начала и правят секс с малолетни момичета, под 14 години, постановява Районен съд- Кюстендил. Делата се образуват след обвинителни актове от прокуратурата. Сигналите в прокуратура и полиция подават от отдел "Закрила на детето" към Общинската дирекция "Социално подпомагане" в Кюстендил. Най- често става дума за представители на ромската общност. Чл. 151 от Наказателния кодекс гласи: "Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години". По него, за първите 9 месеца на годината са образувани 3 досъдебни производства в Районна прокуратура- Кюстендил.
Ако момичето е навършило 14 г., но е под 16, законът предвижда лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание, чл. 191 от НК. По него, новообразуваните досъдебни производства са 12, от тях 6 са вече в съда, като 3 са с обвинителен акт, а другите 3 за носене на административно- наказателна отговорност.
Делата се прекратяват, ако двамата влюбени сключат граждански брак. Момичето обаче трябва да е навършило 16 години и да има разрешение за брака от съда. Юристи коментираха пред Дарик, че често делата се бавят във времето, докато девойката може да сключи брак. В повечето случай от връзките има и родени деца.
Последното решение на Районен съд- Кюстендил по темата е от началото на този месец.
Подсъдимият / С.Т.М. /, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, се признава за виновен в това, че от 29.01.2015 г. до 06.05.2016 г., в гр. Кюстендил, като пълнолетен, без да е сключил брак, е заживял съпружески с лице от женски пол - непълнолетната / Т.Я.Т. / от гр. Кюстендил, ненавършила 14-годишна възраст.
След сключено споразумение с прокуратурата, съдът му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години. Двамата имат и дете от връзката си!