При акция “Светлина” в Кюстендилска област проверяват и уличното осветление
При акция “Светлина” в Кюстендилска област проверяват и уличното осветление / Дарик Кюстендил

Специализирани полицейски операции  по метода „широкообхватен контрол" на подходящи места край пътя на територията на Кюстендилска област ще се проведат в рамките на традиционната акция "Светлина", която ще продължи до 20-ти ноември обяви главен инспектор Румен Точев, началник "КАТ Пътна полиция" при ОДМВР.

 "При извършване на проверките ще се обръща внимание върху изправността на всички светлинни източници и светлоотразителна сигнализация на МПС, както и за допълнително монтирани светлини, с различен от регламентирания в Закона за движение цвят.По време на акцията активно ще се контролира и изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др.", информира още началникът на "Пътна полиция".

През целия есенно-зимен период ще се извършва засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за произшествия  като износени гуми, неизползване вериги за сняг, при въведено задължение.

Съвместно с представители на общините в Кюстендилска област ще се извършат оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят предписания към съответните органи на местното самоуправление, за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за  ПТП с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища.

 От "Пътна полиция" ще  предложат на общините съвместно извършване  на прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация, на превозните средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника.

Водач, който наруши правилата за използване на светлините на пътно превозно средство, ако е създадена непосредствена опасност за движението - глоба в размер от 20 до 150 лв. и отнемане на 5 контролни точки, предупреди главен инспектор Румен Точев.