Прасетата в Трекляно още 21 дни под карантина. От днес убиват нови 24 животни
Прасетата в Трекляно още 21 дни под карантина. От днес убиват нови 24 животни / netinfo

  Убиването на нови 24 прасета започнаха ветеринарите в община Трекляно. При лабораторни изследвания, кръвни проби от тях са реагирали за наличие на антитела срещу болестта класическа чума.

  "Няма клинични данни за болестта при тези животни, но те трябва са убият, защото наличието на антитела говори за среща с вируса", заяви за Дарик директорът на РВМС д- р Латин Димитров. Според него става дума за контакти с диви свине или инжектиране с ваксина срещу класическа чума, което е незаконно от 1- ви януари 2006 година. Истината ще бъде доказана след нови изследвания от тези 24 прасета.

  Собствениците ще бъдат обезщетени. Предвижда се да получат сума равна на средната пазарна цена за предходния месец в съответния район.

  Карантинният период ще бъде удължен с нови 21 дни. Всички 170 прасета в общината се наблюдават всеки ден. Автомобилите в 3- километровата зона се дезинфекцират и проверяват.

  "В историята на ЕС има случаи, когато в страни като Белгия, Холандия, Дания и Германия, които са най- големите производители на свинско месо да се убиват заради класическа чума между 10- 13 млн. животни", каза още пред Дарик д- р Димитров.