храм „Покров на Пресветая Богородица”
храм „Покров на Пресветая Богородица” / Маргарита Петрова
Със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет ще бъде ремонтиран храм „Покров на Пресветая Богородица”. Искането за финансиране е изпратено от община Дупница, за аварийно възстановителни дейности.
Покривът на храма е силно компрометиран и е така от години. Липсват участъци от ламинираната обшивка, има множество течове, влага, напукана и паднала мазилка по стените на храма. С оглед на спешността за извършване на ремонтните дейности, община Дупница е изпратила покана до една фирма, която да извърши ремонта.

Отпуснатите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет средства са в размер на 259 540 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на договора след неговото сключване е 58 календарни дни.

Това е една от най- старите църкви в района на Дупнишка духовна околия и преди около година и половина отбеляза 200-  годишен юбилей. Храмът е бил културен и духовен център. В двора му се намирала клисарницата, старото училище и направената през 1874 година читалищна сграда. През 19 век тя е епископска църква. Уникалното при нея е вграждането на паметна плоча на камбанарията, на която са изписани имената на загиналите през войните 1912-1918 година, дупничани.
Дарик- Кюстендил