ЦДГ Зора
ЦДГ Зора / Дарик- Кюстендил
От есента, една от сградите на ЦДГ „Зора“ в Дупница ще бъде затворена, а децата преместени в друга сграда, в която до преди няколко години се помещаваше филиал на ЦДГ „Детелина“.

"Мярката се налага, тъй като сега сградата, в която се помещава филиала на ЦДГ „Зора“ е частна собственост и се плаща наем, освен това децата по естествен път намаляват от година на година, но досега със съдействието на общината е задържано да не се правят промени", обясни директорът на ЦДГ „Зора“ Антонина Кирова.

Тя допълни, че от тази година обаче се забелязва по-голям спад в децата и това налага да се вземат мерки още от сега, за да не се стресират децата и родителите когато учебната година започне.

От 60 деца тази година, броят им е паднал на 37, което означава, че изписвайки 6 годишните и без прилив на нови няма как да се избегне тази ситуация. „Трансформацията е плавна, затова стартирам процеса още сега“ каза Кирова и допълни, че вече е провела срещи с педагогическия персонал във филиала, направила е и родителска среща, като дори е показала на родителите сградата, в която ще бъдат преместени децата.

Тя се намира в района на градската градина, на тиха улица, с красив двор, нуждае се само от оборудване вътре и лек козметичен ремонт.
Що се отнася по персонала Кирова обясни, че няма да има съкратени при тази оптимизация на мрежата, тъй като от момента на обединение на детските градини, само са пенсионирани служители без да се назначават нови.

През 2016 година община Дупница направи цялостна оптимизация на мрежата от детски градини, като направи малките детски градини филиали към по-големите.