Общински съвет прие поемането на  дългосрочен дълг за рефинансиране на облигационната общинска емисия
Общински съвет прие поемането на дългосрочен дълг за рефинансиране на облигационната общинска емисия / Дима Кирилова,Дарик радио

Общински съвет Кюстендил прие докладната за поемането на дългосрочен дълг за рефинансиране на облигационната общинска емисия. Избраната оферта ще доведе до подобряване на ценовите параметри и облекчаване на режима на годишните плащания по емисията.
„Радвам се, че финансовите институции предлагат все по- ниски нива на лихвите.Трудно е на хора неспециалисти да определят по- ниска оферта. Трябваше да се сформира една комисия с ясни параметри по дълга, за да се види по- добрата оферта.Ние търсим нови 10 години. В банковата система като се търси разсрочване на задължението има финансови затруднения.Какво се случва при записването на облигациите, готови ли сте да финансирате разликата от 1 600 000 лв.?" , коментира общинският съветник от „Коалиция за Промяна" Атанас Гергинов.
„10 години е периода , защото банките предлагат такава емисия. Община Кюстендил няма проблем, ако решите да погаси тези 2 000 000 лв.Процесът е отворен, отпада всякакво обезпечение, няма такса при предсрочно погасяване.По- публично нямаше как да го направим, в обсъждането включени бяха всички политически партии, медии", коментира Петър Паунов.
Общински съвет Кюстендил одобри предложението на кмета Петър Паунов за извършване на вътрешни компенсирани промени в бюджета за тази година.Увеличават се средствата за купуване на техника за общинска администрация и за изграждане на система за видеонаблюдение.Общинските съветници гласуваха и прехвърляне на средства за ремонт и доизграждане на три православни храма.