Община Кюстендил срещу РИО за план-приема
Община Кюстендил срещу РИО за план-приема / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

Община Кюстендил не съгласува предложениeто на Регионалния инспекторат по образование - Кюстендил за държавния план-прием за 2014/2015 учебна година. Мотивите изрази началник отдел "Образование и наука" в община Кюстендил Нели Петкова.
"Община Кюстендил счита, че мрежата от професионални училища се нуждае от оптимизация. В момента в града съществуват 5 професионални гимназии, като в 1 от тях- ПГИМ учат ученици, чиито брой е много по- голям отколкото броя на учениците в останалите професионални гимназии взети заедно, което означава, че има реална опасност някои от тези гимназии да бъдат закрити. Безспорен е фактът, че ПГИМ е най- предпочитаното училище в Кюстендил, от там излизат изключително подготвени ученици, 87% от тях стават студенти. Затова мисля, че останалите 13%, които не стават студенти трябва да бъдат разпределени в останалите гимназии, за да се реализира един нормален план прием и там и, за да не последват съдбата на закритата ПГДГС. В професионалните гимназии в община Кюстендил броят на децата е под 100, къде са 630, къде са 70- 80. Приемът след 7-ми клас е такъв, че ако всички тези паралелки се реализират, за основните училища няма да останат ученици, които да кандидатстват след 8- ми клас следващата година", заяви Петкова.

Община Кюстендил срещу РИО за план-приема
netinfo

Експерти от РИО Кюстендил уточниха, че ако от община Кюстендил са имали друго виждане е трябвало да сигнализират МОН или РИО, за да има някакво разрешаване на проблема.
"Няма професионални гимназии в Кюстендил с под 100 души, твърдя че най- малкото училище е общинско- Гимназия "Неофит Рилски", с 48 ученици в дневната форма. 117 са учениците в ПГЛП, 121 в ПГСС. Не зная защо община Кюстендил не иска да съгласува приема, ПГСС е общинско училище и недоумявам защо не се съгласува, при положение, че приемът там се реализира на 100%", заяви началникът на РИО Кюстендил Радостина Новакова.

Община Кюстендил срещу РИО за план-приема
netinfo

През учебната 2014/2015 г. за първи път ще има следните нови паралелки: специалност електроенергетика след 7- ми клас в ПТГ Кюстендил; бизнес администрация  и организация на туризма и свободното време в ПТГ Сапарева баня; шивачество след 8- ми клас в ПГОСУ Дупница и 2 паралелки в затвора в Бобов дол .
С 30 % е намален приема за паралелките с изучаване на чужд език, заради отрицателна експертна оценка.

Община Кюстендил срещу РИО за план-приема
netinfo

Директорът на Бюрото по труда в Кюстендил Юлиана Хаджиева заяви, че най- търсените работници са продавачи, шивачи на дрехи и обувки, готвачи, бармани и сервитьори. В момента има обявени свободни места за мебелисти, тапицери и банцигари.

Община Кюстендил срещу РИО за план-приема
netinfo

"След като не им предлагаме нещо атрактивно като професия, нормално е децата да не искат да го учат. Недейте да учите за шивачки и обущари", коментира Любка Георгиева, председател на КТ "Подкрепа"- Дупница.
Постоянната Комисия по заетост към Областния съвет за развитие Кюстендил прие предложениeто на Регионалния инспекторат по образование - Кюстендил за държавния план-прием за 2014/2015 учебна година. Предстои да бъде разгледан и окончателно утвърден от МОН.