Областният управител обеща да работи за законност, демократичност и справедливост
Областният управител обеща да работи за законност, демократичност и справедливост / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Като интересна, определи 2013 година областният управител Иван Каракашки. Той пое поста през юни месец. Каракашки бе зам. областен управител през 2005- 2009 година.
"Отговорностите и работата обаче сега са много повече. Стартирахме с приемане на Областната стратегия за развитие. Един документ подготвен от експерти на МРР, който връщахме няколко пъти за корекции, особено в частта му за бизнеса. Друг стратегически документ, който бе приет са Генералните планове във ВиК сектора, които са за 35 години напред. Същественото там е, че основно ще се разчита на старите водоизточници, като целта е да се намалят загубите в системата, които сега достигат 60% и да се повиши качеството на питейната вода. Нови водохващания са заложени за Бобов дол и Сапарева баня, и едно за Дупница", коментира областният управител.
Иван Каракашки отчете и започналата работа по първата по рода си цялостна стратегия за развитие на селското стопанство в областта, по идея на гражданското общество и протестиращите срещу монополите. Той очаква тя да бъде приета през февруари 2014 година, като ще се ползват и експерти от Министерството на земеделието.
Към областния управител бе учреден и Обществен съвет, възобнови се дейността на Бизнес съвета и антикорупционната обществена комисия, каза още Иван Каракашки.
"Аз ще се постарая да има законност, демократичност и известна доза справедливост. Трябва да създадем атмосфера, при която хората да имат усещането, че не всичко е загубено и нещо зависи и от тях", заключи областният управител.