Няма нарушения в ХГ Вл. Димитров-Майстора. Гладуващият художник спря стачката
Няма нарушения в ХГ Вл. Димитров-Майстора. Гладуващият художник спря стачката / Дарик радио,архив

Няма дискриминационни действия спрямо обявилият гладна стачка служител на ХГ "Вл. Димитров-Майстора" Владислав Веселинов, показва протоколът от направената проверка от служители на общинска администрация Кюстендил. От днес художникът прекратява гладната си стачка". По закона за уреждане на трудовите спорове, стачката на Веселинов е незаконна. Законът не третира гладна стачка, работникът има право да стачкува,  но не трябва да нарушава трудовия процес, а да изпълнява всичките си дейности. Владислав Веселинов няколко пъти не е бил на работното си място, ходил е при личният си лекар, а и на разпит в полицията. По този начин не се решават трудови правоотношения", коментира за Дарик зам.-кметът на община Кюстендил Виктор Янев.

Той се е срещнал с Владислав Веселинов и го е убедил да спре с гладуването.

"Художникът сподели, че това му се отразява зле на здравословното състояние и на семейството, той има малко дете, с което трябва да има енергия да играе", каза още Виктор Янев.

Комисията е установила още, че законно директорът Михаил Калдаръмов не му е вдигнал заплатата с 10%, заради дисциплинарно наказание. Директорът е показал и дипломата си за висше образование,  степен бакалавър.

В момента се подготвя нов конкурс за избор на директор на ХГ "Вл. Димитров-Майстора", той ще бъде проведен най-късно до края на месец май.

При предишният конкурс не беше назначен директор, защото кандидатите не отговаряха на условията на Министерството на културата за 5-годишен управленски опит.