Нов сайт за бездомните котки на Четири лапи
Нов сайт за бездомните котки на Четири лапи / Дарик радио,архив

 На деветата Европейска нощ на домашните любимци, проведена в Брюксел, международната организация за защита на животните "Четири лапи" официално стартира CAROcat - нов уебсайт с полезна информация за овладяването на високата популация на котките в Европа.

Платформата CAROcat цели да осигури и разпространи надеждни знания за котките в Европа, като акцентира върху високата им популация, която от своя страна застрашава тяхното благосъстояние. На базата на общото европейско разбиране, че животните са „чувстващи същества" (чл. 13 от Договора за функциониране на ЕС), CAROcat обръща внимание на  проблемите, произтичащи от рязко увеличаващия се брой на нежелани котки в Европа. Досега липсваха точна информация и структурирани данни по темата. "Четири лапи" осигурява научни, юридически и практически инструменти за всички професионалисти в областта, както и за частните собственици, които имат желание да научат повече за отглеждането на животни.

 На платформата потребителите ще намерят информация за здравето, поведението и благосъстоянието на котките, както и съществуващото законодателство по отношение на отговорното им отглеждане. В допълнение уебсайтът прави преглед на най-успешните практики и инициативи на неправителствените организации и публичните органи, работещи по стратегии за хуманно намаляване на популацията от бездомни котки.

 „Единственият метод да се справим с нарастващия брой на бездомните котки е да приемем систематичен и всестранен подход към проблема, което включва кастриране, идентифициране и регистриране на котките, както и образоване на техните собственици", казва Марлене Вартенберг, директор на офиса за европейска политика към "Четири лапи".

Проектът се подкрепя от Istituto G. Caporale в Терамо, Италия, Европейската комисия и Европейската федерация на ветеринарните лекари (FVE).

 CAROcat е продължение на усилията на „Четири лапи" да информира институциите и обществеността в ЕС относно проблемите на животните компаньони и тяхното решение. През 2010 г. беше пуснат в действие сайтът CAROdog.eu, който обобщава информация относно домашните и бездомните кучета на територията на ЕС.

 За повече информация посетете www.carocat.eu