/ netinfo
Над 3000 участници от България, Сърбия и Македония ще се включат в XII Международен фолклорен конкурс „Пауталия”. Музикалният форум ще се проведе от 29 юни, до 1 юли в Кюстендил. Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”, и се провежда под патронажа на кмета на Кюстендил - г-н Петър Паунов.

Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България от която ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии в категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17 годишна възраст. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса. Официалното откриване е на 29 юни, от 11:00 часа на сцена „Арката” пл. „Велбъжд”.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", Почетен гражданин на Кюстендил, д-р Бинка Добрева – преподавател в Югозападен Университет „Неофит Рилски" – Благоевград, солистка в „Мистерията на българските гласове", Десислава Димчева – народна певица и преподавател, гр. Благоевград, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, Благоевград, доц. д-р Георги Петков - преподавател в НМУ „Л. Пипков" и НБУ гр. София, диригент и композитор, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ гр. София, Ралица Базайтова - Министерство на културата на Р. България, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и други.

Конкурсните дни ще протекат, както следва:

29 юни  / петък /  2018 г.:
11:00  – Тържествено откриване на конкурса
                        сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
11:15 - 20:30 ч. – Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
30 юни  /събота/  2018 г.
9:00 – 20:30 ч. -  Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
1 юли  / неделя /  2018 г.
9:00 – 18:00 ч.  -  Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд” 
18:00 ч . – Тържествено закриване на конкурса

При лошо време Фолклорният конкурс ще се проведе в Голямата зала на читалище „Братство 1869”.