578 китаристи на фестивала за класическа китара „Акад. Марин Големинов- 2012"
578 китаристи на фестивала за класическа китара „Акад. Марин Големинов- 2012" / Дарик- Кюстендил, архив
Над 100 китаристи са се записали до момента за ХХII Международен конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов”, който ще се проведе в Кюстендил. Те са от Украйна, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония,Русия, Турция и Унгария.
Официалното откриване ще бъде на 28 март, от 18:00 часа в Общинския драматичен театър в Кюстендил. Конкурсът се организира ежегодно от НЧ „Братство 1869”, под патронажа на кмета на Община Кюстендил. Краен срок за записване: 20 март 2018 г.
„Отново освен прослушването на младите китаристи ще има и рецитали на именити български и чуждестрани китаристи. Искаме отново Кюстендил да стане столица на китарното изкуство на цяла Европа. За първи път от неговата история конкурса ще се проведе през март”, заяви за Дарик художественият директор на фестивала Иван Андонов.

В конкурса могат да участват всички желаещи китаристи от страната и чужбина, подали анкетна карта за участие в определения срок и състезаващи се като участници в следните възрастови групи:

Първа възрастова група - до 10 г. включително 
Втора възрастова група - от 11 г. навършени до 13 г. навършени включително
Трета възрастова група – от 14 г. навършени до 17 г. навършени включително
Четвърта възрастова група - над 18 г.
Пета група - “Свободна сцена на солиста”
Шеста група - “Китара +”
Седма група - “Камерна музика” 
Осма група - “Китарни ансамбли и оркестри”

Конкурсът е включен в програмата за подпомагане на даровити деца в България. Във втора и трета възрастови групи ще бъдат присъдени по 3 едногодишни стипендии на класиралите се на първо, второ и трето място в размер на 135 лв. месечно, осигурени по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата. Не се изисква парична такса за участие.