Национална изложба „Форум реставрация 2016 в  ХГ „Владимир Димитров - Майстора
Национална изложба „Форум реставрация 2016 в ХГ „Владимир Димитров - Майстора / netinfo

Национална изложба „Форум реставрация 2016" ще бъде открита в ХГ „Владимир Димитров - Майстора" на 7 октомври 2016 г. (петък), 17.30 ч.
„Форум Реставрация" е традиционната годишна среща на българските реставратори. Това е място за споделяне на опит, професионални реализации и обсъждане на проекти и проблеми в областта на опазване на културното наследство. Събитието е организирано от Асоциацията на реставраторите в България (www.arbbg.org) и секция „Реставрация" при Съюза на българските художници (www.sbhart.com). По традиция „Форум Реставрация" е съпътстван от изложба с постери, които представят различни реставрационни проекти, изпълнени през последните години. Независимо че е ориентирана предимно към проблемите на опазване на културното наследство, изложбата представлява интерес и за по-широк кръг специалисти и любители на културните ценности. В това единадесето по ред издание на „Форум Реставрация" са представени само български проекти, свързани с опазването на различни по характер обекти: стенописи, икони и иконостаси, хартия, мозайки, картини, скулптура, текстил, ръкописи, фотографии и др.
Сесията с доклади и презентации ще започне от 10.00 ч. на 8 октомври в сградата на галерията.
Събитието се провежда с подкрепата на Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора", Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов" и Института за изследване на изкуствата при БАН.