Монитор ще показва температурата, налягането и влажността в центъра на Кюстендил
Монитор ще показва температурата, налягането и влажността в центъра на Кюстендил / netinfo

 Монитор, на който да се показва актуалната температура, атмосферно налягане, влажност и вятър ще бъде поставен на площад "Велбъжд" в Кюстендил, това информира зам.- директорът на НИМХ- Кюстендил Евгени Стоянов. "За сега все още не може да кажем точно, кога ще стане, но се надяваме възможно най- бързо да го направим. Трябва ни технологично време", заяви Стоянов.

Днес е Ден на отворените врати в Националния институт по метрология и хидрология- Кюстендил. Поводът е световния метеорологичен ден, както и 120 години българска метеорологична и хидрологична служба. През 1892 година е създадена метеорологична станция в Кюстендил. В момента НИМХ- Кюстендил е един от 4- те главни филиала в страната, другите са- Варна, Пловдив и Плевен.  Филиалът в Кюстендил покрива района на цяла Югозападна България, включително и Софийска област. Общата площ е около 20 000 кв. км.

НИМХ- Кюстендил разполага с 4 синоптични станции, 21 климатични , 60 валежомерни, 45 хидрометрични и 43 хидрогеоложки станции.

Към 11,30 часа в Кюстендил температурата бе 15,4 градуса, атмосферното налягане 957, 6 хектопаскала, със слаб североизточен вятър, а влажността на въздуха бе 66 %.

От днес България се включи и в европейската система за оповестяване Метео аларм.

Монитор ще показва температурата, налягането и влажността в центъра на Кюстендил
netinfo