Министърът даде добра оценка за кюстендилската болница, търси се начин за бърза специализация на младите кадри
Министърът даде добра оценка за кюстендилската болница, търси се начин за бърза специализация на младите кадри / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Много добра оценка за работата на кюстендилската болница даде министърът на здравеопазването д- р Таня Андреева. "Броят на пациентите се увеличава. Разбрах, че се привличат хора и от други области. МБАЛ в Кюстендил работи добре", каза д- р Андреева.
От ръководството на болницата са споделили като негативна тенденция, че средната възраст на лекарите и останалия медицински персонал е над 50 г.
"Около 40% от завършващите млади специалисти заминават в чужбина, останалите избират университетските или областни болници. Затова предвиждаме, специализацията да започва при постъпването на работа. Трябва повече свобода на входа. Сега се чака 1- 2 години за място, защото са ограничени и младите хора напускат страната", заяви д- р Андреева.
Както в цяла България, така и в Спешен център- Кюстендил, основният проблем е липсата на достатъчно лекари. Трудно е предвижването в някои райони. В Бобов дол работи само един екип и ако той е на адрес има риск да се забави обслужването на друг сигнал, а във филиала в Рилския манастир работи фелдшер, коментира още здравният министър.
Д- р Таня Андреева обяви, че се подготвят законодателни промени в спешната помощ, които да се гледат в Народното събрание през есента. До момента, като че ли се работи повече с подзаконови нормативни актове, допълни министърът.

Връщане на интензивните грижи към Министерството на здравеопазването, остойностяване на труда на лекарите по клиничните пътеки, промени в нивата на компетентност при лечебните заведения и разделяне на неотложната от спешната помощ са основните акценти от разговорите на министърът на здравеопазването д- р Таня Андреева с директори на лечебни заведения и лекари в Кюстендил. Министърът ще инициира среща на съсловните здравни организации с новия директор на НЗОК д- р Румяна Тодорова.

“Спешната помощ трябва да обслужва с предимство настина спешни случай. Много често се правят домашни посещения при пациенти, които не могат да открият личния си лекар. Предстои ми среща и със съсловната организация на общопрактикуващите лекари”, коментира д- р Андреева. Тя допълни, че лекарите от Спешната помощ ще могат да специализират в почивните си от график дни. При липсата на такава възможност сега, младите лекари не желаят да работят в спешните центрове.