Мария Габриел ще ръководи новосъздадена Работна група по пчеларството в ЕП
Мария Габриел ще ръководи новосъздадена Работна група по пчеларството в ЕП / ПП ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел, която е завършила средното си образование в Езикова гимназия- Кюстендил, стана председател на Работна група по пчеларство в Европейския парламент. По нейна инициатива, като ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП, за първи път в Европейския парламент ще има Работна група по пчеларство в рамките на интергрупата „Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие". Резултатът е израз на усилията на българския евродепутат за поставяне на проблемите в пчеларския сектор в центъра на европейските секторни политики.
„Радвам се, че председателите на политическите групи подкрепиха идеята ми за създаването на Работна група по пчеларство. Още повече, че никога досега не е съществувала такава група в Европарламента, избиран пряко от 1979 г. Удовлетворението ми е още по-голямо като знам, че този резултат е вследствие на годините съвместна работа с българските пчелари. Техният хъс, всеотдайност и отговорност винаги са ми давали сили да отстоявам необходимостта от по-голямо внимание към пчеларския сектор", коментира Мария Габриел.

Остават един ден до края на ученическия конкурс- 15 декември, обявен от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Той е за есе или за мултимедийна презентация, на тема- „Помощта на ЕС за развитие - моят поглед, моите идеи". Темата е в контекста на 2015 г., която е обявена за Европейска година на развитието.
Конкурсът е национален и в него могат да участват учениците от всички училища на територията на страната. Той е разделен в две възрастови категории: 10-12 клас и 8-9 клас. Учениците 10 - 12 клас трябва да изработят мултимедийна презентация с обем до 3 МВ и до 15 слайда, като участието е индивидуално. Втората категория участници: 8 - 9 клас, следва да напишат есе по темата с обем до 2 стандартни страници. Ще се оценяват познанията на учениците относно същността и значението на помощта за развитие на ЕС, както и уменията им да боравят с инструментите на компютърните технологии.
При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка.
Електронна поща за изпращане на материалите: concours@mariya-gabriel.eu.
Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди ще са изненада.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на януари 2015 г., а връчването на наградите ще се състои на церемония в Информационния център на Мария Габриел в София.