Малинка Чингарска: Българският пенсионер е велик, защото е съградил много
Малинка Чингарска: Българският пенсионер е велик, защото е съградил много / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

С тържествен концерт организиран от община Кюстендил, ОС- Кюстендил и ОС на Съюза на пенсионерите- 2004, под патронажа на кметът Петър Паунов бе почетен 1- ви октомври- Международен ден на възрастните хора. Десетки се събраха на Арката на пл. "Велбъжд". ООН обявява 1- ви октомври за Международен ден на възрастните хора през 2002 г., а в Кюстендил денят се отбелязва с концерт на площада от две години.
Гости на празника бяха областният управител Иван Каракашки, Иван Андонов- председател на ОС- Кюстендил и читалище Братство, Мая Манолова- зам.- председател на 42 НС.


Концертът откриха класираните на първо място формации от прегледа на художествената самодейност на клубовете към Съюза на пенсионерите- 2004. Първи на сцената излязоха от фолклорна група "Бисери" - Слокощица.

"В целия свят на този ден празнуват пенсионерите.Българският пенсионер е велик, защото през цялото свое съществуване е сътворявал със своите ръце много заводи, много предприятия, улици, училища. 45 години стигат, казваха в началото на демокрацията, но тогава имаше работа за всеки, безплатно образование и здравеопазване. Тогава хората можеха да си купят кола, да построят къща, да отидат на почивка и да живеят спокойно. Изградихме толкова много, че 25 години не можаха да го разпределят. Задавам въпроса на днешните управници, на президента на България- Какво техните поколения, когато станат те пенсионери, ще разпределят, когато нищо не градим в днешна България. Нашият труд, честност, опит и знание трябва да се използват умело, за да покажат на подрастващите поколения как се работи и как да сътворяват и изграждат, за да я има България и да остане българския народ тук, а не младите хора да бягат в чужбина", каза в поздрава си към присъстващите председателят на Съюза на пенсионерите- 2004 в община Кюстендил Малинка Чингарска.