Тони Костов
Тони Костов / личен архив
Майката на Тони Костов- Светлана и Анелия Димитрова, майката на Бети, която пребори левкемията, призоваха за подкрепа, за набирането на средства за трансплантацията на костен мозък на Тони. За операцията, която е насрочена за месец май и болничния престой от 100 дни в клиника в Германия са необходими 220 000 евро. До момента, по сметката за лечението на Тони Костов има около 63 000 евро.
 
“Сумата не никак малка. Ние тези пари няма от къде да ги вземем. Ще се моля за всички хора, които помагат. Малко е да им кажа- Благодаря, трябва цял живот да се моля. Тони всичко разбира, но се държи много мъжки, защото са много тежки терапиите”, каза в интервю за Дарик майката Светлана Костова.
 
“За разлика от малките деца, той знае какво му се случва и това влияе много на психиката. Тони е обаче боец и се държи”, допълни Анелия Димитрова.
 
Разликата между лечението на онкологично болни в Германия и България- Болничната обстановка. “Тук ти си постоянно на нокти, много лоша е хигиената. По няколко човека са в стаите и на човек напълно му се смазва психиката”, коментираха Светлана Костова и Анелия Димитрова.
 
Подаден е формуляр S2 и се очаква отговор от Министерство на здравеопазването, дали ще финансира лечението на Тони Костов. При отказ, документът е необходим, за да се пусне DMS номер за подкрепа на дарителската кампания.
 
“В Кюстендил, в България има много добри хора. Всяко левче за Тони и важно. Всички дарителски сметки от този тип са защитени, това означава, че всеки останал лев от лечението на Тони, ще се даде за друг човек в нужда”, коментира Анелия Димитрова.
 
До момента, Тони Костов премина 2 химиотерапии в България. В момента е в клиника в Вюрцбург, Германия, където премина 3- та химиотерапия и е в период на възстановяване на показателите. “Баща му е там до него, плътно, поддържа го във всичко. Трансплантацията на костен мозък е необходима, защото болестта може да се върне, въпреки че той сега е в ремисия”, заключи майката Светлана Костова.
 
Дарик- Кюстендил