Лазер- терапия и диагностика на очни заболявания в болницата в Кюстендил
Лазер- терапия и диагностика на очни заболявания в болницата в Кюстендил / Ангел Павлов

Очното отделение в кюстендилската болница вече разполага със специализирана апаратура за лазер-терапия и диагностика на очни заболявания. Лекарският екип е преминал необходимото обучение, информират от лечебното заведение.

Новата  апаратура представлява фундос камера, с която се правят цветни снимки на очното дъно и на ретината. Използва се за всички заболявания на очите-съдови, дегенеративни, но най-вече за социално-значимите болести, които водят до слепота-диабета и оклузиите на съдове на ретината. Камерата позволява точна диагностика и преценка за точно лечение.

Отделението разполага и с лазер, с които се обработва ретината. С негова помощ се извършват и  различни оперативни интервенции при глаукома, отлепяне на стъкловидното тяло и разкъсване на ретината.

Според специалистите единствено лазер-лечението дава големи възможности да се запази зрението при тежките усложнения, до които води диабетът. За лекарите обаче е  важно ранното откриване на диабетната ретинопатия, различни запушвания на кръвоносни съдове, профилактиката при отлепване на ретината.

С този нов вид дейност,  благодарение на инициативата на лекарите в Кюстендил,  ще се създаде звено, което да извършва манипулации, правени досега само в София и някои по-големи градове в страната. В момента от новата апаратура се възползват и пациенти от Перник, Дупница и други градове в Югозападна България.