Кюстендилската череша може да кандидатства за защитено географско наименование пред Европейската комисия. Такъв съвет даде на местните производители и търговци Емилия Вълчева, експерт в Дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в Министерството на земеделието и храните.
Пред включване в Европейския регистър е горнооряховският суджук.
"Първо трябва да се създаде сдружение или група производители на кюстендилската череша. Второ - да се направи досие като се докаже, че кюстендилският климат допринася за специфичния вкус на черешата, както и присъствието й на пазара повече от 25 години", заяви за Дарик Вълчева.
"Така кюстендилската череша може да получи знак за европейско качество, а европейският потребител знае да търси този знак на пазара и продуктът се продава на по-висока цена. Доказано е, че това води до развитие на туризма в съответния регион", допълни Вълчева.