Кюстендил с атрактивен и красив център?
Кюстендил с атрактивен и красив център? / Дарик радио,архив

Общински съвет Кюстендил даде съгласието си общината да  кандидатства като партньор за финансиране по различни програми на ЕС. Проектите са 9, четири от тях внася РИМ "Академик Йордан Иванов" Кюстендил. Община Кюстендил ще кандидатства по програма "Красива България" за ремонт на сградата на дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Преколница. 34 800 лв. са от бюджета на община Кюстендил, а 174 000 лв. - безвъзмездни средства. Средства по "Красива България" се очакват и за реконструкция на къщата-музей на Владимир Димитров-Майстора.

Изграждането на Етно-център на площ 808 кв.м в Кюстендил, предвижда проект на община Кюстендил, община Лебане - Сърбия и ТПП в Кюстендил. По проекта се предвижда центъра да е разположен на два етажа. В него ще има занаятчийски работилници, магазинчета, ателиета, изложбена зала, музей, конферентна зала, кафенета, административна част. Максималната сума по него е 1 млн. евро.

По други проекти на ТПП се предвижда езерата в района на гарата да бъдат възстановени като атракция с водни колела и лодки. Там ще бъде изградена и ботаническа градина.

"От района на гарата до лятното кино на пазара ще направим зелена ос за разходка, с различни атракциони и места за почивка. Общината активно работи в това направление", заяви кметът Петър Паунов. Той е категоричен, че негласуването на актуализацията на бюджета ще намали точките при кандидатстване с тези проекти пред ЕС.